Algemene informatie over orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire Geneeskunde houdt zich bezig met de invloed van voeding op gezondheid en ziekte. Bij ziekte kan het lichaam meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen, of moeite hebben om schadelijke stoffen uit de voeding kwijt te raken. Ook psychische factoren zoals stress, kunnen de behoefte van het lichaam veranderen.

Een orthomoleculair arts kan d.m.v. een gesprek, lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met bloed-, urine- of ontlastingsonderzoek, nagaan wat u beter wel en beter niet kunt eten. Daarnaast worden vaak vitamines en voedingssupplementen, of fytotherapeutica (kruidenmiddelen) voorgeschreven, om het lichaam weer in balans te brengen.

Orthomoleculaire Geneeskunde kan zinvol zijn bij iedereen met een chronische of steeds terugkerende aandoening. Voorveelden hiervan zijn: ADHD, allergie, darmklachten, eczeem, gewrichtsklachten, hormonale stoornissen, hypoglycaemie, migraine, moeheid, premenstrueel syndroom, terugkerende ontstekingen, stemmingsproblemen, stressklachten en burn out.

Als u twijfelt of u baat zou kunnen hebben bij een behandeling, kunt u altijd bellen voor overleg.


Mijn achtergrond en opleiding.

Ik ben Irene de Vries (1957), ik heb Geneeskunde aan de Universiteit Groningen gestudeerd, daarnaast twee jaar Psychologie. Vervolgens werkte ik twee jaar op een afdeling Longziekten. Daarna volgde ik de Huisartsenopleiding, en werkte gedurende 15 jaar als huisarts.

Ik heb mij via de opleidingen Orthomoleculaire Geneeskunde en Psycho-Neuro-Immunologie gespecialiseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid. Ook heb ik opleiding tot Natuurarts voltooid.
Sinds 2005 heb ik een praktijk voor Orthomoleculaire Geneeskunde.


Werkwijze

Het eerste consult bestaat uit een gesprek van ongeveer een uur. We bespreken daarin uw klachten en uw voedingspatroon. Ook vroegere ziektes kunnen nuttige informatie geven. Het is handig als u voorafgaand aan het eerste consult een lijstje maakt van de medicijnen en/of supplementen die u gebruikt, en eventueel oude laboratorium-uitslagen opvraagt, en meeneemt naar het eerste consult.

Soms zal ik lichamelijk onderzoek doen, en eventueel bloed-, ontlasting- of urine-onderzoek aanvragen. Als ik al die gegevens verzameld heb maak ik een schriftelijk behandelplan, wat uit drie onderdelen bestaat:

1. Uitleg van het ziektebeeld. Waardoor zijn de klachten ontstaan, waardoor blijven ze of verergeren ze? Op welke manier probeert het lichaam de schade te herstellen, en hoe kunt u door voedingsveranderingen, voedingssupplementen, of gedrag dat proces beinvloeden?
2. Voedings-adviezen. Advies over welke voedingsmiddelen u kunt gaan gebruiken om uw klachten te verminderen, en informatie over welke voedingsmiddelen uw klachten juist verergeren, en waarom.
3. Voedings-supplementen. Advies over welke vitamines, mineralen, fytotherapeutica nodig zijn ter bevordering van uw gezondheid.

We maken een vervolgafspraak voor enkele weken later, om de vorderingen of moeilijkheden te bespreken, en voeding en supplementen verder aan te passen.


Tarieven voor 2019

        
• Eerste Consult bestaat uit:         
      a. Intakeconsult (45 minuten)        €95,-
      b. Behandelplan (daags na het consult geschreven)       €75,-
     
• Vervolgconsult:         
      a. Standaard (30 minuten).        €78,-
      b. Kort (korter dan 20 min.)       €55,-
      c. Lang (40 min.)       €85,-
     
• Telefonisch/email consult:         
      a. Korte vragen of recepten        gratis
      b. Langer dan 10 minuten (per 10 minuten)       €30,-
     
• Recept / herhaalrecept gratis

Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de consulten geheel of gedeeltelijk. Het is verstandig van tevoren bij uw zorgverzekeraar te informeren of een behandeling door een orthomoleculair arts wordt vergoed. Niet-vergoede kosten zijn soms aftrekbaar van de belastingen. Meer informatie vindt u hier.


Contact informatie

Ik houd praktijk op maandag, woensdag en vrijdag

in het HAU (Homeopathisch Artsencentrum Utrecht):

Koningsweg 234
3582 GM Utrecht

U kunt mij bereiken op tel nr. 06-2427 7376.
Spreek uw naam en telefoonnummer in, dan bel ik u binnen 24 uur terug.

Of via e-mail: info@voedingsarts.nl


Routebeschrijving Praktijk:


Met het openbaar vervoer:


Met auto of fiets:


Nuttige links:


Extra informatiePrivacyafsluiter